Een passend zadel
maakt het verschil!

Een passend zadel, voor zowel paard als ruiter maakt het rijplezier en -comfort voor zowel paard als ruiter groter. Het paard kan volledig vrij bewegen onder het zadel en de ruiter kan in balans op het paard zitten om zo optimaal met het paard te kunnen communiceren en samenwerken.

Herken jij dit?

Je instructie blijft maar roepen tijdens de lessen dat je rechtop moet gaan zitten, en dat je benen meer naar achteren gehouden moeten worden. Je paard loopt ‘op de rem’? Wil je paard niet makkelijk nageven of zijn wendingen lastig? Is je paard de laatste tijd steeds meer gaan staken? (Lees meer over zadelproblemen)

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, ervaar jij een van deze dingen in jouw trainingen? Dan is het tijd voor een check!

Ik breng jouw paard, de pasvorm van het zadel en jouw houding en zit erin in kaart en help je deze zo optimaal mogelijk te maken.

Ik help je verder met:

Irma Wormgoor controleert tijdens een zadelpasconsult de passing van het zadel op het paard.

Zadelpasconsult

Zadelpasconsult

Een goed passend zadel is van groot belang voor het welzijn van het paard en past zowèl paard als ruiter. Of je nu een jong paard gaat inrijden of al een tijdje op je paard rijdt, een goed passend zadel is gewoon dé basis.

Nieuw zadel

Nieuw zadel

Niet elk merk of elk model zadel past zomaar op elke paardenrug. Het luistert nauw wat betreft boomvorm, boommaat en het model van de kussens welke onder een zadel zitten.

Over Irma

Van jongs af aan was ik al gek op paarden. Ik wilde van mijn paardenhobby mijn werk maken en ben in 2005 gestart met de verkoop van ruitersportartikelen. Hier kwamen ook zadels bij en deze wilde ik alleen verkopen met een gedegen kennis over de passing van zadels. Niet lang daarna kwam de eerste zadelpasopleiding in Nederland op mijn pad.

Naast zadelpasser ben ik ook veterinair thermograaf, gediplomeerd ruiter- en medisch fitness trainer en gespecialiseerd in houding, zit en de fitheid van de ruiter.

Mijn werkwijze

Mijn werkwijze is zowel bij controle van het huidige zadel als het aanmeten van een nieuw zadel gelijk.

Ik volg een protocol bij de check welke een samenstelling is vanuit voorgeschreven protocollen van de SMS, ESS, MSFC. Samen met jarenlange ervaring in dit vakgebied kan ik dan beoordelen of de passing voor paard en ruiter klopt.

  • Hoe gaat een zadelpasconsult precies in zijn werk?
  • Waar wordt allemaal naar gekeken tijdens het consult?
  • Moet er gereden worden tijdens het consult?

Houding en zit,
een niet te vergeten factor

Wist je dat de houding en zit van de ruiter een erg belangrijke factor is in de drie-eenheid; 
paard – zadel – ruiter? Tijdens het consult is dit ook een belangrijk onderdeel waar ik op let.

Ik kijk meteen naar welke invloed de beweging van het paard heeft op de ligging van het zadel en de zit van de ruiter. Maar ook welke invloed de houding van de ruiter op de beweging van het paard heeft.

Wat anderen zeggen:

Zomer 2023 maakte ik voor het eerst kennis met Irma. Ik was op zoek naar een goede zadelpasser voor mijn jonge paard Faraon (toen bíjna 4). Meerdere mensen hadden Irma geadviseerd. Het lastige was dat Faraon nog maar net zadelmak was en vijf maanden niet bereden…
Nina Greydanus

In juli heb ik een 5 jarige henkie merrie gekocht genaamd Natrabell. Ik had via marktplaats een tweedehands zadel gekocht maar deze lag niet goed. Ik heb toen gezocht naar een zadeldeskundige die gespecialiseerd was in Fairfax zadels en kwam dus uit bij Irma…

Lesley van Mierlo
Na het overlijden van mijn vorige zadelmaker (een genie op gebied van paarden met moeilijke ruggen en bewegingsproblemen) moest ik op zoek naar iemand anders. Het feit dat Irma in de UK is opgeleid bij een goed bekend staande saddle fitters opleiding en ook bekend was met flair luchtkussens, deed mij beslissen haar uit te nodigen…
Olive Heyting
WOW! 
Irma bedankt voor je kennis en kunde! Altijd een feestje om jou aan het werk te zien! Fijn dat ik altijd zeker weet dat jij de kennis en kunde hebt! Je advies is altijd op maat. 

Nu voor het eerst in mijn leven een nieuw zadel! Wij zijn er super blij mee! …
Gerjanne Hamming
Wil je meer informatie over mijn diensten of meteen een afspraak maken?