Zadelpasconsult

Een goed passend zadel is van groot belang voor het welzijn van het paard en past zowèl paard als ruiter. Of je nu een jong paard gaat inrijden of al een tijdje op je paard rijdt, een goed passend zadel is gewoon dé basis.

Of je nu je huidige zadel wil laten controleren of op zoek bent naar een nieuw zadel, het begint allemaal met een zadelpasconsult. Door het in kaart brengen van het paard, het zadel en de combinatie van deze met de ruiter krijgen we een goed beeld en een ijkpunt voor de toekomst.

Het paard is de echte klant!

De spieropbouw en de vorm van de paardenrug verandert door de jaren heen door o.a. training, leeftijd, voeding en ziekte. Wanneer een zadel niet meer goed past, kan dat veel leed veroorzaken bij je paard.

Wat kan je onder andere opmerken:
  • De bespiering van de rug van je paard lijkt minder te worden dan dat voorheen was.
  • Het gedrag van je paard veranderd, zoals bijvoorbeeld weglopen tijdens het opstijgen en sterrenkijken terwijl je paard dit normaal gesproken niet doet.
  • Prestaties beginnen te verminderen of blijven zelfs achterwege.

Het is daarom van groot belang om regelmatig de passing van je zadel te laten controleren.

Hoe vaak controleren?

Hoe vaak het nodig is om je huidige zadel te controleren, hangt af van vele factoren zoals o.a. training, conditie en gezondheid van je paard. Sommige paarden veranderen weinig, terwijl andere paarden soms een maat kunnen verschillen (zelfs al na een paar weken). Denk bijvoorbeeld aan het zomerseizoen wanneer er volop gras is en aan herstel na ziekte.

Ook verhuizen naar een andere stal is reden om je zadel na een aantal weken op de nieuwe locatie te laten controleren. Alleen de verandering van locatie en zeker de verandering in voermanagement zal veranderingen in je paard teweeg gaan brengen.

Hoe lang is het geleden dat jij jouw zadel liet controleren? Nog niet zo lang geleden verhuisd naar een andere stal? Is het niveau in de trainingen flink omhoog gegaan?